Eva a Karel Tuškovi oslavili životní jubilea…

Dvě význačné oslavy byly v září v národně-házenkářské rodině. Karel Tušek oslavil již sedmý životní křížek, jeho žena Eva pak nižší, půlkulaté narozeniny. Oba patří v tom nejlepším smyslu slova k „inventáři“ přeštické házené.

Karel patří ke zlaté generaci sedmdesátých let přeštické národní házené a podílel se na zisku dvou ligových titulů. Velice brzy se začal věnovat trénování, dlouhou řadu let vedl ligové ženy, byl u postupu do první ligy a jeho rukopis nesou dvě stříbrné a tři bronzové medaile. K tomu ještě více než deset let vedl repre-družstvo žen Čech do bojů s Moravou při mezizemských utkáních. Nejvíce se „našel“ při vedení družstev mladých, žaček a dorostenek, již pětatřicet let se snaží vychovávat nástupkyně do ligového družstva žen. Se svým družstvem se dvacetsedmkrát probojoval na vrcholné soutěže, Mistrovství republiky nebo Český pohár či Zimní halový pohár, a přivezl dvacet medailí, z toho patnáct zlatých. Nestačila mu však pouze práce trenérská, ale hodně i funkcionařil. Oddíl jako předseda vedl pětadvacet let, ve Svazu národní házené je již přes pětadvacet let členem Trenérské rady, pracoval také jako tajemník místní TJ.

Eva také pochází z házenkářské rodiny (za svobodna Hrádková), a rovněž toto jméno je na přeštické házenkářské mapě známé. Tento typicky český sport hrála od žaček a zůstala mu věrná celoživotně. Jako žačky zvítězily v roce 1971 na přeboru Čech, o rok později získaly stříbro na Mistrovství republiky. V ligovém dresu žen strávila dvacet let, na krku jí cinkají dvě stříbrné a tři bronzové medaile, také hrála ve výběru Čech. Velice úspěšná byla také její trenérská dráha. Patnáct let se věnovala mladším a starším žačkám, které se pod jejím vedením několikrát probojovaly na vrcholné soutěže a její rukopis nesou mimo dalších také tři zlaté medaile. I po skončení trenérské dráhy v oddíle pomáhá jak může, mimo jiné posledních deset let tvoří nedílnou část kuchařské party na letních výcvikových táborech.

Oběma k významným výročím mnoho dalších spokojených let přejí přeštičtí národní házenkáři, ale jistě mnozí další z celé republiky.